step by step


Sztuka tworzenia macarons nie jest wcale tak skomplikowana jak się na ogół wydaje. Określam robienie makaroników sztuką, gdyż dla mnie te małe ciasteczka są prawdziwymi arcydziełami sztuki kulinarnej. Dają niewyobrażalne możliwości poruszenia wyobraźni
i wykreowania ich idywidualnego, oryginalnego charakteru.
Tak jak malarz miesza farby, a o tym też sporo wiem, tak ja w kuchni przygotowyję makaroniki. Precyzyjnie odmierzam i strannie mieszam składniki, jakbym delikatnie mieszała barwy na palecie. Kuchnia to moja twórcza pracownia, gdzie rzeźbię kształty,
 mieszam aromaty i kreuję małe, kulinarne dziela sztuki.

Chciałabym, żeby tworzenie macarons każdemyu sprawiło przyjemność.
By rozwiać aurę mozolnego trudu, która według wielu otacza przygotowywanie macarons,
stworzyłam mały przewodnik po wstępnym pieczeniu francukiego specjału.

Składniki potrzebne do upieczenia makaroników warto zacząć przygotowywac parę dni wcześniej, choć przyznam sama, że nie raz robiłam je w pośpiechu biegnąc rano na stragan po jajka, by miały odpowiednią temperaturę.
Warto jednak przygotować wszystko wcześniej i dokładniej, z właszcza gdy robimy ciasteczka
pierwszy raz. Pieczenie będzie wtedy niezwykłą i z pewnością bezstresową przyjemnością.


Do przygotowania macarons potrzebne będzie:

100g białek, w temeraturze pokojowej
110g płatkow migdałowych
200g cukru pudru
50g cukru

Dobrze jest wcześniej przygotować sprzęt, ktory postaram się w miarę precyzyjnie rozpisać:

-waga kuchenna
-blender
-mikser z końcówką do ubijania (białek) i końcówką do mieszania (cukru i migdałów)
-sitko
-łopatka (plastikowa lub sylikonowa) lub łyżka (najlepiej drewniana)
-kilka dużych i średnich misek, ich ilość zależy od waszej umiejętności organizacji w kuchni,
 muszę przyznać,że ja zawsze potrzebuje ich dość sporo ;)
-szprycownica z okrągłą końcówką lub rękaw cukierniczy
-blachy, na ogół 2 sztuki
-papier do pieczenia
-kuchenna kratka (do ostudzenia makaroników)

Kilka dni wcześniej...
Kilka dni przed rozpoczęciem kucharzenia nalezy przygotować jajka. Najpierw oddzielić żółtka od białek, nie warto wyrzucac żółtwk gdyż można z nich przygotować pyszny krem waniliowy. Jajka żeby 'dojrzeć' otrzebują czasu, należy je włożyć do lodówki na minimum 24 godziny, jednak najlepiej by leżały w niej do 4-5 dniu przed planowanym użyciem

Kilka godzin wcześniej...
Na kilka godzin przed planowanym użyciem należy wyjąć białka z lodówki i pozostawić by osiągnęły temperaturę pokojową. Najlepiej przygotowywać makaroniki rano, można wtedy wyjąc jajka z lodowki na noc by rano yły gotowe do użycia.


Teraz czas na właściwą część przygotowywania macarons.
W miarę możliwości jakie dają zdjęcia spróbuję obrazowo przybliżyć wam proces tworzenia makaroników. Nie wszystkie czynności mogłam sfotografować gdyż zarówno gotując jak i robiąc zdjęcia pracuję sama, co uniemażliwia mi utrwalenie pewnych kroków.

Zanim zaczniesz...
Wyłóż papierem 2 balchy do pieczenia,
 wcześniejszcze wykonanie tej czynności znacznie ułatwia pracę :)


STEP 1
Migdały uprażyć przez ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st C, rozdrobnić blenderem i przetrzeć przez sitko
*Przecieranie jest najbardziej czasochłonną i męczącą częścią przygotowywania macarons, jeśli przetrwasz ten etap reszta będzie dziecinnie prosta

 STEP 2
W mikserze umieścić cukier puder i chwilę miksować, by pozbyć się grudek ok 1-2 min. Dodać migdały i mieszać ponownie ok 1 min, do całkowitego połączenia się składników. Mieszankę umieścić w dużej misce i odstawić na bok.
*Do połączenia składników można też użyć blendera
* * Przed odstawieniem mieszanki warto ją ponownie przetrzeć przez sitko


 






STEP 3
Trzepaczką lub mikserem z odpowiednią końcówką ubić w średniej misce jajka na pianę. Początkowo delikatnie ubijać do osiągnięcia gladniej, lejącej konsystencji. Stopniowo dodając cukier ubijać na wyższych obrotach do uzyskania zwartej konsystencji.
*Pamiętaj nie spiesz się, w tym przypadku pośpiech jest złym doradcą, cierpliwi na pewno będą zadowoleni z efektu :)











STEP 4
Dodać bezę do suchych składników i wymieszać łopatką do połączenia się składników, należy uważać by nie mieszać za długo, bo masa stanię się zbyt lejąca.
*Często w tym kroku dodaje się barwniki spożywcze, zależy mi jednak na tym by zaprezentowac tu podstawowy, czyli najprostszy przepis.
** Przepisy na kolorowe macarons znajdziecie na blogu

STEP 5
Za pomocą szprycownicy lub rękawa cukierniczego uformowac na wyłożonej papierem blasze kółka, uważając by nie tworzyć ich zbyt blisko siebie.
Pozostawić ok 25 minut.
* Po tym czasie makaroniki zrobią się bardziej płaskie i zwiększą swoją średnicę
**Jeśli uformujesz ciastko zbyt blisko siebie, połączą się tworząc nieapetyczną, rozlaną plamę (sama się o tym przekonałam)









STEP 6
Nagrzac piekarnik do 140-150 st C z funkcją termoobiegu. Piec makaroniki na wysokim poziomie piekarnika przez ok 15 minut (może to być 13 a nawet 18 minut w zależności od wielkości makaroników). Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez kilka minut. Zdjąć z blachy i zostawic na kuchennej kratce do kompletnego ostygnięcia.


Przepisy na kremy i wypelnienia do makaroników znajdziecie w spisie przepisów: Frostings & icings

Życzę wszystkim udanego piecznenia i mam nadzięję, że moje wskazówki wam się przydadzą. Zapraszam serdecznie do odwiedzania bloga i odkywania nowych kreacji macarons.

W razie problemów lub niejasności wszystkie pytania proszę kierować pod adres: charlotte1@onet.eu
Bon Appétit!
Charlotte