project


Czym są macarons?

Nię będę sie rozpisywać o ich niemal dziesięciowiecznej historii.
Pragne zaprezentować wam jedynie te małe ciasteczka z ich najsłodszej strony.

Macarons to popularne głównie we Francji cisteczka, przyrządzane z białek, migdałów, cukru pudru i cukru kryształu. Są małe i okrągłe, a ich delikatne wnętrze ukryte jest pod chrupiącą skorupką. Według niektórych przypominją bezy, według innych kokosanki. Dla mnie macarons są niepowtarzalne i nieporównywane z innymi wyrobami cukierniczymi. Ich chakaterystyczny samk często wzbogacany jest poprzez dodanie skórki cytrynowej, naturalnej wanili, cynamonu czy kawy.

Dlaczego macarons?

Po raz pierwszy spotkalam się z macarons w zeszłym roku, podczas kilkudniowego pobytu w Paryżu. Jednak nasz napięty plan dnia nie pozwolił mi na przebywanie w kawiarniach i kosztowanie specjałów francuskich pâtisseries. Jednak jeszcze w tym samym roku miałam okazję powrócić do Paryża i choć miałam na to tylko jeden dzień w pełni mogłam rozkoszować się paryskimi słodkościami. Jadąc ponownie do Francji miałam mocne postanowienie odwiedzenia salonu Ladurée, gdzie tradycja wyrobu macarons sięga XIX-nastego wieku.

Trafiłam pod adres na  Champs-Élysées, za pistacjowymi drzwiami ze złotym napisem otworzył się przedemną magiczny świat. Poczułam się jak małe dziecko w pokoju pełnym czarujących zabawek. Sam wystrój przyprawiał mnie o ciarki. Złoto, kamień, malowane ściany, gruba i długa lada, a na niej za cienką szybką magia  cukierniczego świata i swej najwspanialszej odsłonie. Nie sposób tego opisać, to trzeba zobaczyć! Za lada ekspednienci w białych rękawiczkach i koszulach, za nimi piętrzące się stosu kolorowych pudełeczek, a przede mną małe, okrągłe makaroniki. W niezliczonej ilości smaków i kolorów. Wtedy poczułam, że to mój świat.

Nie mając bezpośredniej możliwości codziennego obcowania z wymarzoną krainą, postanowiłam stworzyc jej namiastkę w domu. Choć wiem, że osiągnięcie ideału makaroników Ladurée jest nie możliwe, chciałabym odkryć w sobie i was talent małego cukiernika. tworzenie macarons jest swego rodzaju sztuką, kreując własne makaroniki stajemy się kulinarnymi artystami.


macarons-project

Gdy po raz pierwszy przygotowywałam makaroniki, miałam z tym spory problem. Nie wiedziałam dokładnie czego i kiedy użyć, czym i jak długo mieszać. Przepisy z krótych korzystałam wcale sprawy nie ułatwiały. Postanowiłam stworzyć 'macarons-project' nie tylko z miłośc do makaroników, lecze przede wszystkim po to by zgromadzić tu wszystkie informacje niezbędne to i tworzenia, wraz z przepisami i poradami, tak by pieczenie francuskiego secjału stało się łatwe i przyjemne.

Co tydzień dodawać będę przepisy nie tylko na makaroniki, lecz także na różne kremy, wypełnienia i dodatki. Przepis podstawowy wykonany krok po kroku i opatrzony zdjęciami znajdziecie tutaj, natomiast spis makaroników, kremów i dodatków, tu.

Mam nadzieję, że moj blog ułatwi wam odkrywanie czaru tych małych dzieł sztuki i że tak jak mi pozwoli wam cieszyć się drobnymi przyjemnościami.


Życzę wszystkim miłego i udanego mieszania, formowania, pieczenia i dekorowania macarons.

Charlotte